بیم BIM در چهل سالگی

بیم در 40 سالگی در ایران بیم

نگرانی های ما در مورد فناوری بیم BIM در صنعت ساختمان

آیا بیم BIM پاسخی به همه چالش‌های صنعت ما است یا روندی است که به زودی فراموش می‌شود و احتمالاً جایگزین می‌شود.

آیا BIM پاسخی به مشکلات صنعت ساخت و ساز یا چالش های من به عنوان مشتری، معمار، مهندس یا پیمانکار است؟ (تاخیر، عدم ارتباط، هزینه اضافی، درگیری، داده های ضعیف، عدم اعتماد، بهره وری پایین، دوباره کاری و غیره)

 

جواب این است:

افراد باهوش از اشتباهات دیگران درس می گیرند. آنها همچنین از موفقیت دیگران درس می گیرند. اما هیچ چیز قابل مقایسه با تجربه شخصی نیست. بنابراین، شما باید درگیر شوید. اگر همه ما درگیر تحول دیجیتال و BIM باشیم و از آن حمایت کنیم، می‌توانیم به طور جمعی این بخش را ارتقا دهیم.

فناوری بیم BIM

به هر حال، ابزارهای دیجیتالی موجود امروزه باید به درستی کنترل و مدیریت شوند تا بتوان اطلاعات را به صورت ساختاریافته تولید و بررسی کرد و سپس در زمان مناسب در اختیار طرف مناسب قرار داد. در دنیای دیجیتال، برای کنترل جریان دیجیتال اطلاعات و نتایج، نیاز به همکاری و ارتباط داریم. BIM پاسخی برای همه مشکلات ما نیست. با این حال، ما باید آن را با سایر پیوندهای بخش خود، مانند تحویل پروژه یکپارچه، ساخت و ساز خارج از محل، ساخت و ساز ناب، شهرهای هوشمند و پایداری ترکیب کنیم.

در تجربه من در کار به عنوان یک معمار در پروژه های ساختمانی برای نزدیک به یک دهه، (۱۳۷۹-۱۳۸۸)، من ساعت های زیادی را صرف تولید اسناد ساخت و ساز به صورت دو بعدی، تهیه تخمین دستی هزینه، برداشت های کمیت، ارائه نیازهای مشتری، شرکت در هماهنگی کردم. جلسات و هماهنگی در محل تجربه ساخت و ساز من بر اساس پروژه های مختلف مانند پروژه های مسکونی، ساختمان های اداری،  ساختمان ورزشگاهی (به عنوان رئیس طراحی) و شرکت در تیم های طراحی با پروژه های بخش دولتی پس از فارغ التحصیلی است. به طور کلی، تجربه بسیار زیاد بود، و من اغلب در حالت جنگ یا گریز بودم و دائماً با ارتباط نادرست، خطاها، طراحی های ناهماهنگ و بازدیدهای سریع از محل ساخت و ساز سر و کار داشتم.

 

ارزش بیم BIM اگر در ۴۰ سالگی هستید!

هر کسی که در حدود سال ۱۳۷۰ فارغ التحصیل شده است، به عنوان یک معمار یا یک مهندس، ارزش تحول دیجیتال در این بخش را درک می کند، حتی کسانی که به طور کلی در مورد تغییرات مردد هستند یا به دلایل متعدد در مورد روش های دیجیتال کار هیجان زده نیستند.

همه حرفه ای هایی که در حدود سال های ۱۳۷۰-۱۳۸۰ فارغ التحصیل شدند (به جز من البته 😉که خیلی جوانتر هستم) این مزیت را داشتند که هم پروژه های ساخت و ساز مبتنی بر CAD و هم تکامل دیجیتال BIM را که امروز تجربه می کنیم، تجربه کنند. این واقعیت ابتدا به درک این موضوع که یک پروژه ساخت و ساز چقدر می تواند پیچیده باشد و چالش های رایج در این بخش را شامل می شود.

ثانیاً، نسل ما هنوز از نظر حرفه ای فعال و به اندازه کافی “جوان” است تا تحول دیجیتال را درک کند و پذیرا شود. من می گویم که زمان بندی عالی است. ما می‌توانیم روش‌های قدیمی را با روش‌های جدید مقایسه کنیم، تغییرات را هم در روال روزانه حرفه‌ای و هم در بخش ارزیابی کنیم، و بر اساس درک خود از فرآیند ساخت و ساز، راه را به سمت تحول دیجیتال هدایت کنیم. آموزش و توسعه مهارت ها در واقع بدون توجه به سن یا تجربه شما در این زمینه ضروری است و مطالعه شخصی استانداردهای صنعت BIM به شدت توصیه می شود.

در مقابل، متخصصان جوان در ۳۰ سالگی، و به ویژه آنهایی که در ۲۰ سالگی هستند، تجربه اندکی یا کمی در پروژه های ساختمانی دارند. بنابراین، آنها نمی توانند دقیقاً جزئیات و اهمیت تحول دیجیتالی را که با BIM رخ می دهد درک کنند. معماران و مهندسان جوان تر روندهای فعلی را دنبال می کنند تا مهارت ها و دانش را برای یافتن شغل و ایجاد شغل در BIM مطابق با آخرین تقاضای صنعت به دست آورند. و زمان برای آنها نیز خوب است. آنها موظف نیستند که خطوط را برای ترسیم دستی یک بخش از یک ساختمان کپی، اصلاح و گسترش دهند. آنها لزوماً نیازی به چاپ نقشه ها و طرح های دو بعدی ندارند. آنها نیازی به کار در دفتر ندارند (BIM از کار  راه دور با راه حل های ابری پشتیبانی می کند). آنها نیازی به ارتباط با ایمیل ها و فایل های PDF ندارند، تا زمانی که شرکتی که در آن کار می کنند دارای یک محیط داده مشترک، یک پیش فرض اجرایی BIM و یک نرم افزار هماهنگی BIM باشد.

 

مسیر شخصی من درتکامل در بیم BIM

در ابتدا من هم با پیگیری ها و خواندن مقالات وبسایت شرکت اتودسک Autodesk در سال ۱۳۸۵ با نرم افزار رویت آشنا شدم. سپس با خواندن مطالب و کتابهای راهنما برای آموزش آن به فناوری بیم رسیدم (لازم به ذکر است که در آن سالها مدرسی برای آموزش نرم افزار رویت نبود و فقط اتوکد تدریس می شد.) پس از ترجمه کتاب آموزش رویت ۲۰۱۰در سال ۱۳۸۷ اقدام به دریافت مدرک گواهی نامه اتودسک کردم.اما در حین ترجمه و تالیف دیگر کتابهای آموزش نرم افزار و طراحی نما و اصول بیم همچنان به دنبال کشف روش های درست پیاده سازی و زیرساختهای بیم بودمو.

در طول ۱۰ سال گذشته، استانداردها، مشخصات و دستورالعمل های موجود صنعت BIM (از جمله BEP های متعدد) را از سازمان های مختلف جهانی مانند BSI، AIA، BIM Forum، Building Smart، BSI، و غیره مطالعه کردم. به زودی، تمرکز من به مطالعه جزئیات تمام استانداردهای سطح ۲ BIM  که از پیاده سازی شناخته شده سطح ۲ BIM پشتیبانی می کنند تغییر کرد.

 

چه چیزی بیشتر از همه مورد نیاز ماست؟

چیزی که به زودی متوجه شدم این بود که دولت بریتانیا بیش از یک دهه را به آزمایش، بررسی و دریافت بازخورد از صنعت اختصاص داده است تا به اهداف سطح ۲ BIM انگلستان دست یابد و راه را به سمت دیجیتالی شدن پیش ببرد. استانداردهای BIM انگلستان دارایی ارزشمندی برای صنعت ساخت و ساز است. با این حال، خواندن و درک آنها آسان نیست، به خصوص اگر در زمینه انگلستان کار نکنید. استانداردهای انگلستان پیچیده و در ارتباط با یکدیگر هستند و معمولاً برای درک یک مفهوم خاص باید از بیش از یک استاندارد استفاده کنید. با این وجود، استانداردهای بریتانیا به عنوان مشخصات عمومی در دسترس شروع می شوند، به این معنی که در ارتباط با صنعت آزمایش و بازنگری می شوند و بعداً به توسعه استانداردهای ISO کمک می کنند. به عنوان بخشی از ابتکار BIM Level 2، صنعت بریتانیا چندین متخصص صنعت را جذب کرد که می خواستند زندگی کاری جدید و بهتری برای آنها، شرکت ها، حتی کشورهایشان ایجاد کنند. 

 

علاقه شخصی من به استانداردسازی BIM، به‌عنوان وسیله‌ای برای ارائه مدیریت اطلاعات بهتر و فرآیند ساخت ساختارمند، مرا بر آن داشت تا استانداردهای BIM بریتانیا را که توسط مؤسسه استاندارد بریتانیا، BSI منتشر شده بود، متمرکز و مطالعه کنم و در کنار استفاده از راهنماهای پیاده سازی آنها دوره های تکمیلی با استناد بر استاندارد ایزو برای علاقمندان به فناوری های نوین صنعت ساخت در ایران تهیه کنم.

 

 

در این مرحله، من می خواهم تأکید کنم که بسیاری از کشورها و چندین سازمان در سراسر جهان به طور گسترده با پیاده سازی BIM کار کرده اند. با این حال تفاوت های قابل توجهی از نظر الزامات BIM و پیاده سازی وجود دارد، به عنوان مثال، ایالات متحده بیشتر بر روی فناوری تمرکز می کند، در حالی که انگلستان بر روی فرآیندها، نقش ها و استانداردها تمرکز دارد. 

اهمیت استانداردهای بین المللی

به طور کلی، استانداردها به صنعت ساخت و ساز کمک می کنند تا با ایجاد فرآیندهای طراحی، ساخت و ساز، پروژه های مؤثرتر و کارآمدتری را انجام دهند. یک استاندارد بین المللی برای BIM می تواند بازارهای مختلف ساخت و ساز را برای همکاری با یکدیگر بر اساس یک زبان مشترک پشتیبانی کند. یک تعریف رایج از BIM به تیم های راه دور کمک می کند تا به طور موثر همکاری کنند و کارایی و کیفیت بخش ساخت و ساز را افزایش دهند.

تجربیات من در طول این سالها از بیم BIM

برای درک اهمیت این فناوری و استفاده از هزاران امتیاز آن نیاز نیست مسیر پیچیده ای را انتخاب کنید. در هر مسند و منصبی که هستید. در هر بخشی که فعالیت می کنید کافیت ابتدا مطالعات خود و دانسته هایتان را در خصوص این فناوری بالا ببرید. سپس در جد خودتان در نشر و انتقال آن و معرفی آن به دوستان و همکاران خود اقدام کنید. من قبول می کنم که زیرساختها هنوز در کشورمان به درستی پایه گذاری نشده و امکان استفاده بهینه از امتیازات بیم در کشور فراهم نیست. اما از بی تفاوت بودن و ادامه مسیر به روش های سنتی ما همچنان در چالش هزینه های بالا در ساختن بناهای بی کیفیت باقی مانده و ضرر آن به خود ما نیز خواهد رسید.

 

پس منفعل نباشید و این فناوری را در محل کار و عرصه فعالیت خودتان نشر دهید. من شیدا یوسفی به عنوان عضو کوچکی از این مجموعه نهایت تلاشم را می کنم تا با تهیه مفالات و محصولات آموزشی در خصوص نشر و فرهنگ سازی بیم سهم و دین خودم را ادا کنم.

 

نویسنده: شیدا یوسفی خو

 


 

 

بیم را از کجا شروع کنیم؟

اگر هنوز با فناوری بیم آشنا نیستید و در حال بررسی امتیازات و عملکرد آن و سود اوری ناشی از پیاده سازی آن در پروژه های مرتبط هستید به شما پیشنهاد می کنیم اطلاعات خود را با شرکت در دوره آفلاین اصول و مبانی بیم کامل کنید. در این دوره که نیازی به حضور فیزیکی شما در کلاس درس و صرف زمان و طی مسیر نمی باشد در گوشی همراه یا کامپیوتر شخصی خود فیلمهای آموزشی بارگزاری شده و می توانید در هر زمان و مکانی به آن دسترسی داشته و حتی بارها آنرا بازبینی کنید.

کما اینکه تمام مباحث مرتبط با بیم در ۱۰ فصل به صورت کامل و جامع با کیفیت بالا در اختیار شما قرار میگیرد.

تغییرات شغلی و مسیر حرکت به سمت پیشرفت و کسب موفقیت را از اینجا شروع کنید. اصول و مبانی بیم

 

 


برای آشنایی بیشتر شما دوستان و فعالان در صنعت ساختمان با فناوری مدلسازی اطلاعات ساخت از نحوه استفاده از بیم و پیاده سازی آن بر اساس استانداردهای بیم المللی ایزو، گروه ایران بیم دوره های  تکمیلی  با رویکرد های تولید اطلاعات، مدیریت اطلاعات و ماتریس مسئولیت ها تهیه کرده است. برای اطلاعات بیشتر دکمه زیر را بفشارید. برای مشاوره می توانید با شماره پشتیبانی ۰۹۱۰۱۲۳۵۴۷۸ تماس گرفته یا به آدرس info@iranbim.vom ایمیل بزنید.

دوره پیاده سازی بیم با استاندارد ایزو

چگونه BIM Manager باشیم؟

مدیریت تولید اطلاعات در بیم

تیم سازی و ماتریس مسئولیت ها در بیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.