بیم چیست؟

بیم چیست

بیم چیست؟

در سرتاسر جهان، BIM (مدل سازی اطلاعات ساختمان) فرآیندی حیاتی و حتی اجباری است تا اطمینان حاصل شود که برنامه ریزی، طراحی و ساخت ساختمان ها بسیار کارآمد و مشارکتی است. بیم چیست؟ سوالی است که این روزها بسیاری از فعالان در صنعت ساخت را مشغول خود کرده است. چرا که تا کنون گمان بر استفاده از نرم افزارهایی مثل رویت یا تکلا دال بر اجرای بیم در پروژه ها بود.

اما پس از مدتی همگان متوجه این اشتباه شدند و حال به دنبال کسب اطلاعات واقعی از عملکرد بیم در عرصه ی ساخت هستند. BIM در ایران با یک جنبش نرم افزاری شروع شد. اهمیت استفاده از ابزارهایی که توانایی های بالای در ترسیمات مدل های دوبعدی و سه بعدی داشت. و در کنار آن امکان استفاده از بعد چهارم و پنجم را به صورت گرافیکی محیا می کرد.

اما این تمام موضوع نبود! (بیم چیست)

درک غلط از بیم و نحوه بکار بردن آن

پیشروان استفاده از نرم افزارهای به جای بیم دفاتر فنی مهندسی و مشاوران بودند که ناآگاهانه وارد بازی نرم افزار محوری شدند که جز زیان برایشان سودی نداشت. در ابتدا به دلیل سرعت بالای ترسیمات و تهیه مستندات ۲ بعدی و ۳بعدی ، احساس خوشایندی  و حس پیروزی بر آنها  چیره شد. اما غاقل از اینکه این ابزار های نرم افزاری برای اهداف بالاتر و پر اهمیت تری برنامه ریزی شده اند. لذا در میانه راه علیرغم سرعت بخشیدن به فرایند تهیه نقشه ها مشکلات پدیدار شدند.

ساده ترین سوالاتی که در همان مراحل اولیه بوجود آمدند به شرح زیر بودند:

تا چه اندازه نیاز داریم اطلاعات را وارد نقشه ها کنیم؟

از کدام کتابخانه مدل برای به عنوان آبجکت های چیدمان یا مبلمان استفاده کنیم؟ (منظور از مبلمان تمامی اشیا الحاقی به مدل اصلی است)

پس از تکمیل مستندات این اطلاعات را به چه صورت در اختیار پیمانکار یا مجری بگذاریم؟

مالکیت اطلاعات تولید شده متعلق به چه کسی است؟ (کارفرما یا تولید کننده)

سهم طراحی دیتایل و جزئیات سازی در نقشه ها مختص چه گروهی است؟ (تولید کننده یا مدلساز)

تخصیص مسئولیت به اعضای گروه پروژه و نحوه مدیریت کردن اطلاعات به چه نحوی عملی می شود؟

روش استفاده از قراردادها با محوریت بیم BIM و یا پروتکل ضمیمه ای با کدام ضوابط و مقررات انجام می پذیرد؟

و

هزارن سوال بی جواب دیگر که ما را به این فکر وا میداشت که بیم فراتر از یک نرم افزار است.

 

پس در حقیقت بیم چیست؟

استفاده از اطلاعات یک مدل دیجیتالی برای کاهش هزینه و زمان و بهبود کیفیت ساخت و بهره برداری. شاید این جمله کوتاه ترین و کامل ترین نمونه در نوع خود برای توصیف فناوری مدلسازی اطلاعات ساخت باشد.

مفهوم اطلاعات تمامی ویژگیهای اشیایی است که در مدل وارد می شود . بر اساس لزوم می تواند با جزئیات بالاتر LOD400 و یا کمتر LOD300 در حین طراحی و مستند سازی و تهیه نقشه های ساخت مورد استفاده قرار گیرد.(اگر با واژه LOD آشنا نیستید این مقاله را مطالعه کنید)

لزوم استفاده از یک طرح اجرایی با نام BEP(BIM Execution Plan) برای هدایت اعضای گروه پروژه برای حرکت درست در مسیر اهداف سازمانی و پروژه بسیار پراهمیت است. و بر عهده نیوری متخصص با نام مدیر بیم BIM Manager می باشد. که مسئول هدایت و رهبری تمامی اعضا برای پیشبرد اهداف پروژه می باشد.

 مشاغل نوظهور

با همه گیری فناوری بیم در دنیا و عملکرد متفاوت اعضا در گروه پروژه نسبت به روش های سنتی مشاغلی با نام های جدید در بین فعالان صنعت ساختمان شکل گرفت و  رواج یافت. بر اساس نیاز به تولید یا مدیریت اطلاعات و یا روش استفاده از آن مسئولیت های جدیدی خلق شده که فعالان ساخت اعم از طراحان و مهندسان و حتی مجریان نیازمند کسب مهارت هایی در بکار گیری آن بودند. مقاله ای در این خصوص با نام مشاغل نوظهور را مطالعه بفرمایید.

جدا از روش های استفاده از نرم افزارهای مرتبط و آموزش هایی که در این خصوص ارائه می شد ما نیازمند اموزش های اصولی در خصوص خود فناوری و نحوه بکارگیری آن بودیم. 

-چگونه بیم را در قراردادها لحاظ کنیم؟

-چگونه اطلاعات را تولید کنیم؟

-به چه نیروی کار با چه تخصصی احتیاج داریم؟

-چگونه اطلاعات را انتقال دهیم؟

 و 

در نهایت 

-چگونه از امتیازات بیم مثل کاهش هزینه ها بهره مند شویم؟

پاسخ تمامی این سوالات تنها با شرکت در دوره های آموزشی و تکمیلی بیم خلاصه میشد!

کسب اطلاعات کافی (بیم چیست )

برای استفاده از تکنولوژی های جدید همه ما در هر عرصه ای که فعالیت می کنیم نیازمند کسب آگاهی و آموزش هستیم. بر خلاف تصور عموم که در حین مسیر و با آزمون و خطا میتوان با این فناوری های جدید همراه شد و تجربه کسب کرد. غرامتی که به دلیل عدم پیاده سازی درست بیم در پروژه ها باید پرداخت شود زیاد است.

شما اقدام به خرید سخت افزار و کامپیوترهایی  می کنید که توانایی نمایش و نصب نرم افزارهای جدید را داشته باشند. در حالیکه اطلاعات درستی از نحوه راه اندازی نرم افزارها و استفاده درست آنها ندارید. در برخی موارد با توجه به حیطه فعالیت شما در صنعت ساختمان اصلا نیازی به تهیه آنها و یا حتی آموزش نرم افزار ندارید.

پس با ناآگاهی از این مقوله متضرر می شوید. همچنین با عدم دانش از بکارگیری نیروی مناسب و متخصص یا تکنسین برای انجام و فعالیت گروهی در پروژه ها وارد دومین خطا شده و محبور به پرداخت حقوق های بالا برای اشخاصی  می شوید که شاید فعلا نیازی به آن نیست. 

و

این روند ادامه دارد تا زمانی که با حجم بالایی از اطلاعات روبرو می شوید که کاربردی در اجرا یا بهره برداری ندارد. و بر خلاف آنچه تصور می کردید. هم هزینه های اضافی در پی داشته و هم نتیجه مطلوب حاصل نشده است. 

پس از این شما جز مخالفان بیم هستید و همه جا در مورد عدم کاربردی بودن آن صحبت خواهید کرد.

چرا؟

بهترین راه و کارآمدترین روش برای استفاده از فناوری های نوین آموزش پیش از اقدام به اجراست. با هزینه های ناچیزی شما هم خودتان هم تمامی اعضای گروه را به سمت کسب اطلاعات کافی از روش و عملکرد آن آگاه کرده . سپس با کمک مشاورانی که در این ورطه فعالیت داشته اند کار را آغاز می کنید.

این آموزش ها تنها مختص بخش طراحی و اجرا نیست، بلکه تولیدکنندگان و سرمایه گذاران و کارفرمایان نیز لازم است تا با دریافت آموزش های کلی در خصوص بیم از اختیارات خود و درخواست های قانونی خود آشنا شوند. و پیش از به خط انداختن سرمایه و نیروی کار تولیدی چشم انداز درستی از پیاده سازی بیم داشته باشند.

 

دوره های آموزشی بیم

گروه ایران بیم با سابقه در بخش آموزش و راه اندازی بیم در بخش طراحی و اجرا در پروژه های کلان مسکونی، تجاری و بیمارستانی، بر اساس تجربیات و حضور مشاوران در دقتر مقررات ملی ساختمان برای کمک به تمامی علاقمندان به فناوری مدلسازی اطلاعات ساخت BIM اقدام به تهیه دوره های آموزشی مرتبط کرده است. 

پیشنهاد ما برای ورود به این عرصه در ابتدا گذراندن دوره اصول و مبانی بیم برای تمامی فعالان صنعت ساختمان است.

 

دوره اصول و مبانی بیم

برای مشاهده دوره های تکمیل دیگر دکمه زیر را بفشارید تا با دوره های آموزشی  مرتبط آشنا شوید.

دوره های آموزش BIM

 

نویسنده: شیدا یوسفی 

 

برای دریافت مشاوره با شماره ۰۹۱۰۱۲۳۵۴۷۸تماس بگیرید و یا به آدرس info@iranbim.com ایمیل بزنید.

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.