آموزش رویت – اصول اولیه Revit قسمت اول

در Revit چه اتفاقی می­افتد؟

سازماندهی پروژه

اگر به تازگی کار با محیط CAD را رها کرده و تصمیم گرفته ­اید با پیشرفت تکنولوژی همسو شوید مطمئن باشید که اولین مرحله را پشت سر گذاشته ­اید و هیچ گاه از این عملکرد پشیمان نخواهید شد. همانطور که اشراف دارید کار کردن در محیط CAD مستلزم ترسیم پروژه در فایل های جداگانه اعم از پلان، نما، برش، جداول و جزئیات است بدین ترتیب که مجبور بودید این اطلاعات را در چندین فایل ذخیره نموده و تنها یک نفر قادر به اعمال نفوذ در این فایل ها می ­بود یعنی فایل مورد نظر را نمی­ توانستید به چندین نفر به صورت همزمان ارجاع دهید. و در نهایت جمع ­آوری این اطلاعات به صورت یک مجموعه منسجم مستلزم صرف زمان زیادی بود و در نهایت جمع­ آوری یک فایل بدون نقص از یک پروژه عملاً کار بسیار دشواری بود.

اما در نرم افزار Revit تمامی این قابلیت­ ها به صورت یکجا گنجانده شده است بدین ترتیب ۴ مولفه کلیدی در تکمیل یک پروژه که اعم است از ارتباطات،‌ تکرارپذیری، گزارش پذیری و محدوده طراحی در نرم افزار Revit در قالب عناصر محتوایی، دید ها، داده­ ها و مدیریت فایل به تصویر کشیده شده است.

در شکل ۱-۲ این اطلاعات به صورت یک دیاگرام به تصویر کشیده شده است که هر ۴ مرحله را به صورت دسته­ های جداگانه با زیرشاخه­ های مربوط نمایش داده است.

در مراحل بعد به بررسی هر کدام از این ۴ مرحله و کاربرد هر کدام در نرم­ افزار Revit می پردازیم.

مفروضات Datum

این عناصر شامل: خطوط مرجع References، خطوط آکس Grids و ترازها Levels می­باشد. (شکل ۲-۲) علت قرارگیری این عناصر در زیرمجموعه مفروضات بدین ترتیب است که این عناصر بر مبنای کنترل مولفه­ های محتوای نقشه­ ها پایه­ گذاری شده است. (مولفه­ هایی که در ساختمان وجود دارند و یا برای مستندسازی ساختمان مذبور مورد نیاز هستند.)

خطوط و یا پلان ­های مرجع در تمامی دیدهای ۲ بعدی قابل جاگذاری بوده و در پانل Home قرار گرفته است. این عناصر به صورت خطوط کمکی برای رسیدن به طرح مورد نظر مورد استفاده قرار می ­گیرند. مشابه پلان­ های مرجع خطوط آکس نیز می­ تواند در دید های دو بعدی جاگذاری شوند اما به خاطر داشته باشید که آکس ها تنها در تراز های موجود در طرح قابل جاگذاری هستند همچنین آکس ها فقط در دید هایی قابل رویت هستند که با پلان ها در ارتباط باشند مثل نما و برش و … به طور مثال اگر آکس ها در جهت شمالی – جنوبی باشند در دیدهای شمالی و جنوبی قابل رویت هستند.

تراز ها تنها در دید های موازی و روی هم مثل پلان طبقات ایجاد می ­شوند. پس نمی­ توان ترازی در خلاف جهت و یا مورب بر زمین ایجاد کرد. برای ایجاد هر کدام از مفروضات در نرم­ افزار Revit به راحتی می­ توانید با اعمال دو کلیک روی صفحه و در محل مورد نظر آنها را ایجاد نمایید.

ایجاد و دوبل کردن ترازها

ایجاد یک تراز جدید می­ تواند با یک پلان جدید همراه باشد یا همراه نباشد (که از طریق گزینه ایجاد پلان رای هر تراز قابل تنظیم است.)

در هر حال ایجاد هر تراز با ایجاد یک پلان هماهنگ است اما اگر یک تراز را copy کنیم به صورت پیش فرض پلانی ایجاد نمی ­شود (مثلاً اگر بخواهید برای پنجره­ ها هم یک تراز داشته باشید در صورتی­که برای آن نیاز به وجود یک پلان اضافه نیست.) شکل ظاهری تراز و سر آن به رنگ مشکی است و در هنگام ایجاد اول و یا تغییرات بعدی به رنگ آبی در می­آید.

اگر یک تراز داشتید که پلانی برای آن وجود نداشت به راحتی در نوار view بخش create plan گزینه plan view را بزنید این پروسه باعث می­شود یک پنجره باز شود همانطور که در شکل ۳-۲ ملاحظه می­کنید تمامی تراز هایی را که پلان ندارند را شامل شود و شما با انتخاب هر کدام از آنها می­ توانید برای آن تراز یک پلان ایجاد کنید.

از همین روش برای دوبل کردن یک پلان هم می­توانید استفاده کنید به راحتی گزینه عدم ایجاد دوبل برای دید را بردارید در اینصورت تمامی ترازهای موجود نمایان می­شود و می­توانید حتی اگر می­خواهید از یک پلان موجود در تراز دو تا ایجاد کنید از این روش هم بهره ببرید.

بررسی خطوط نمایش ترازها

در اینجا نیاز است ۲ نکته مهم در رابطه با کنترل المان های تراز و خطوط آکس آن گوشزد می­ شود اول آنکه شما می­توانید هر دو طرف خط آکس ترازها را از طریق دکمه ­های انتها و ابتدای آن از لحاظ داشتن سر کنترل کنید و می­ توانید خط را تا نقطه دلخواه بکشید و همچنین گزینه ۳D  باعث می­شود که تمامی تراز ها با هم مرتبط شوند در صورتی­که اگر یکی جابجا شود بقیه به تبع آن تغییر کند.

اگر شما فقط خواستار این هستید که یکی از این تراز ها به نقطه ­ای جابجا شود باید گزینه ۲D را انتخاب کرده که با یک کلیک روی گزینه ۳D این مهم بدست می­ آید.

مسئله دوم این است که مفروضات تنها در تراز هایی دیده می­ شوند که با یکدیگر تقاطع بصری داشته باشند. برای روشن شدن این مطلب به شکل شماره ۷-۲ توجه کنید خطوط آکس از خطوط تراز ها عبور نکرده و بالای تراز ۲ قرار گرفته ­اند پس وقتی وارد پلان ایجاد شده در تراز اول یا دوم بشوید هیچ کدام از آکس ها نمایان نمی­ شوند اما با انتخاب انتهای یکی از خطوط آکس و کشیدن آن به پایین تا قطع خطوط تراز اول مشابه شکل ۸-۲ می­توانید انعکاس این خطوط را در پلان ها مشاهده کنید.

وقتی این عناصر را در Revit تغییر دهید بنا به مورد امکان تغییر در برخی عناصر وابسته نیز وجود دارد. اگر یک تراز را تغییر دهید دیوارها و مبلمان آن تراز تغییر می­ یابد اگر یک آکس را تغییر دهید عناصر سازه ­ای به تبع آن تحت تأثیر قرار می­ گیرد و اگر خطوط مرجع (رفرنس) را تغییر دهید عناصری را که وابسته به آن است و روی آن ایجاد شده تغییر می­ یابد.

برحسب مورد اصولاً این عناصر به خطوط مرجع توسط خطوط اندازه ­گذاری به جهت وابسته کردن آن عنصر به خط مرجع قفل یا پیچ می­ شود.

به هر حال برخی عناصر وابستگی به عناصر دیگر دارند مثلاً برخی عناصر می­توانند میزبان عناصر دیگر باشند. دیوار میزبان درب و پنجره است و دیوار می­تواند به بام متصل شود و یا به کف پایین خود وابسته باشد. بالا و پایین دیوارهای دیگر متصل شود. در زیر مثالی برای فهم بهتر ارتباط بین عناصر گردآوری شده:

  1. اول یک دیوار ساده ایجاد کنید. حال یک شکل در وسط آن بوجود‌ آورید. دیوار را انتخاب کنید و دکمه Edit Profile را بزنید مطابق شکل تا قبل از زدن دکمه Edit Profile امکان ایجاد تغییرات در آن نیست وقتی در حالت Edit هستید به راحتی می ­توانید خطوط دور را پاک کنید و خط جدید را در وسط دیوار رسم کنید.
  2. حال از حالت Edit خارج شوید و یک دیوار در پلان دقیقاً بالای دیوار قبلی ایجاد کنید در حالیکه دیوار جدید قطورتر از قبلی باشد به صورتی که دقیقاً روی هم همپوشانی داشته باشند و هشدار داده شود این هشدار قابل انکار است. در این مورد دیوار قبلی به صورتی خاص از روی دیوار جدید قابل مشاهده است.
  3. حالا به قسمت اصلی رسیدیم: با ابزار برش در بخش Edit profile وسط دیوار جدید را هم برش دهید تا به شکل دیوار اول مثل شکل ۱۱-۲ برسیم.

  1. در اینجا یک رابطه بین دو دیوار ایجاد شده است یکی دیوار اول که برش خورده است و دومی که در وسط آن به شکل دیوار اول خالی شده است حال جلو می­رویم و مدل دیوار اول را به حالت store front تغییر می­ دهیم. حال در شکل ۱۲-۲ این ارتباط بین دو دیوار کاملاً مشهود می ­شود.

پس در Revit اعضا قابل ارتباط با یکدیگرند اما یک نکته وجود دارد شما همیشه عناصر ساده و قابل درسترس مثل دیوار و کف و سقف ندارید تا به عناصر ساده حجمی ارتباط بدهید اینجاست که نقش مفروضات مهم جلوه می­ نماید.

اگر مدتی است که با Revit کار می­کنید و در آن به طور کامل اشراف دارید برای شما واضح است که ترازها و آکس ها قابلیت کنترل کردن عناصر را دارا هستند اما خطوط مرجع زیاد در این زمینه ارتباط بین عناصر مورد توجه نیستند. اینجا یک مثال ساده برای درک رابطه بین دیوارها و خطوط مرجع مطرح می­ شود.

  • به دیدن پلان بروید و یک سری دیوار متصل بهم مطاق شکل رسم کنید. شکل ۱۳-۲
  • حال به دید روبرو Front بروید همانطور که در شکل ۱۴-۲ دیده می­ شود اگر تراز ۱ را حرکت دهید و move کنید دیوار همراه آن حرکت می­ کند شما نیاز ندارید که دیوار را انتخاب کنید یکی از ویژگی­ های تعریف شده در دیوار قرارگیری آن دقیقاً روی تراز پایین است پس با تغییر آن دیوار بدون نیاز به تغییرات دوباره به صورت اتوماتیک تغییر می­ کند همچنین تراز ۲ را هم تغییر دهید تا بالای دیوار هم به تبع آن تغییر کند.

  • شما همچنین می ­توانید یک رابطه بین پلان ها هم در Revit ایجاد کنید. برای این امر به راحتی تمام دیوارها را انتخاب کنید (روی یکی از دیوارها بروید و دکمه Tab را بزنید تمامی دیوارهای متصل به هم خودکار انتخاب می ­شود.) بعد دکمه Attach Top/base را بزنید ابتدا به صورت خود کار Attach top انتخاب شده شما به یاد داشته باشید که Attach Base هم انتخاب شود البته تنها هنگامی که می­ خواهید پایین دیوار را به خط مرجع وصل کنید. نتیجه این عمل را در شکل ۱۵-۲ مشاهده می­ کنید در اینجا بالا و پایین دیوار به خطوط مرجع بالایی و پایینی Attach شده است. مسئله باور نکردنی این است که وقتی تغییری در خطوط مرجع ایجاد شود مثل move یا Rotate ارتباط بین دیوار و خط مرجع نمایان می­شود که در حالت ۳ بعدی به راحتی قابل دید است.

در برخی شرایط مواردی وجود دارد که نمی­توان دیوار را به خط بالا یا پایین برای ایجاد شکل دلخواه Attach کرد در اینجا راه حلی برای این موضوع ارائه شده است.

  1. اول تمامی دیوار های قبلی را در سمت دیگری از صحنه ترسیمات مشابه شکل ۱۷-۲ copy کنید.

  1. حال تمامی دیوارها را انتخاب کنید همانطور که در شکل ۱۸-۲ نمایش داده شده و آنها را به تراز attach کنید.

باشد تا سطح بالایی دیوار یک سطح غیرخطی باشد و هیچ حجمی در بالای آن وجود نداشته باشد تا به آن attach شود چه کاری از دست ما بر می­ آید. بهترین روش ایجاد یک مولفه از نوع in – place void است.

  1. ابتدا گزینه component > model In place را انتخاب کنید و بعد در فهرست ظاهر شده گزینه wall را برگزیده و نام Top of wall viod را وارد نمایید. در این مقطع به level 1 برگردید و یک Refrence plan مطابق شکل ۱۹-۲ ایجاد کنید. به همین ترتیب نام Top of wall void را برای پلان مرجع ایجاد شده انتخاب کنید.

  1. به نمای جنوبی بروید و شروع به ترسیم مدلی کنید که به صورت منحنی بالای دیوارها قرار می­گیرد.
  2. قبل از اقدام به انجام عملیات revolve نیاز دارید تا Refrence plan را مطابق شکل ۲۰-۲ رسم کنید. این روش ناحیه کاری را که انتظار دارید مدل شما بر مبنای آن ساخته شود تعیین می­کند.

  1. حال مطابق شکل مدل تو خالی را رسم کنید. برای ایجاد رابطه با level 2 خط بالایی را به آن قفل کنید و همچنین خط اندازه­ گذاری کناری را هم قفل کنید. این عمل باعث می ­شود که حجم ما به level 2 وابسته باشد که اگر تغییراتی در آن ایجاد شد حجم هم با همان رابطه معین تغییر کند.

  1. حال پیش بروید و ترسیم را تمام کنید. در اینجا می­ توانید از طریق دکمه Cut Geometry در پانل Modify دیوار های بالای حجم را ببرید.

وقتی که کار In – place را تمام کردید حجم شما باید شبیه شکل ۲۳-۲ باشد و اگر شما ارتفاع level 2 را تغییر دهید دیوار هم به تبع آن تغییر می­ کند.

روی هم رفته وظیفه اصلی مفروضات که شامل Refrence , Grids, level است برای ایجاد رابطه­ ها و هماهنگی بین آنها در Revit می ­باشد.

 

ادامه دارد …

 

مترجم: ابولفضل نوایی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.