بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان (قسمت دوم)

مصرف انرژی ساختمان - میثم iranbim

بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان (قسمت دوم)

 

BMS ( Building Management System )

امروزه سیستم مدیریتی ساختمان به یکی از گریز ناپذیرترین شاخه های علمی، تحقیقاتی و اجرایی در ساختمان تبدیل گردیده است.

امروزه با توجه به کمبود منابع انرژی در سطح جهان ، اهمیت مصرف بهینه سوخت بیش از پیش مورد توجه است . سیستم مدیریتی ساختمان ( BMS)  وظیفه مدیریت و کنترل وضعیت ساختمان را از لحاظ سرمایش و گرمایش ، روشنایی ، کنترل تردد امنیت ، سیستم اعلام حریق و ارتباط منطقی این زیر سیستم ها را بر عهده دارد .

 

[av_promobox button=’yes’ label=’مشاهده مقاله’ link=’manually,https://iranbim.com/new-bim/papers/optimize-energy-consumption-in-buildings/’ link_target=’_blank’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’large’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ box_color=” box_custom_font=’#ffffff’ box_custom_bg=’#444444′ box_custom_border=’#333333′ custom_class=” admin_preview_bg=” av_uid=’av-uxwar9′] توصیه میکنیم ابتدا  مقاله بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان (قسمت اول ) را مطالعه کنید
[/av_promobox]

 

 

از آنجائیکه بکارگیری سیستم های مدیریت ساختمان باید فاقد پیچیدگی های فنی بوده و به سادگی توسط کاربر انجام پذیرد ، امروزه اغلب تولیدکنندگان سیستم های مدیریت ساختمان ، نرم افزارهای گرافیکی کاربرپسندی را جهت کنترل سیستم ها ارائه می دهند . نرم افزارهای مربوطه با استفاده از اشیاء گرافیکی مختلف ، کنترل همه جانبه ساختمان را به راحتی در دسترسی قرار می دهند .

با بهره گیری از یک سیستم BMS جامع در ساختمان می توان به اهداف زیر دست پیدا کرد :

۱ – مدیریت و کنترل و نمایش سیستم

۲ – کاهش مصرف سوخت و انرژی در ساختمان

۳ – پایین آوردن هزینه های تعمیرات و نگهداری

۴ – بالا بردن عمر مفید دستگاهها

۵ – افزایش راندمان و ضریب عملکرد تجهیزات

۶ – اتصال به دیگر سیستم های کنترلی

۷ – تأمین آسایش و ایجاد فضای راحت برای ساکنین

در این زمینه ، شرکتها و کارخانجات معتبری در دنیا فعالیت خود را آغاز کرده اند که  Delta Controls 1به عنوان پیشروترین و خوشنام ترین شرکت در این زمینه از سال ۱۹۸۰ فعالیت خود را بصورت حرفه ای آغاز کرده است .

استانداردهای باز و BACnet

در داخل یک سیستم هوشمند از استانداردهای ارتباطی متفاوتی استفاده می شود نه تمامی آنها با مشخصات خاص خود ، کاربریهای متفاوتی را دارا می باشند که این کارآیی ها شامل ملاحظات ریالی و امکانات کنترلی تا حد زیادی بستگی به حجم ساختمان و کاربری آن دارد.

استانداردهایی از قبیل  EIB , BACnet , Cbus , Lonworks , LON1 از جمله این استانداردها می باشند . که دو نمونه از مهمترین آنها که علاوه بر عضویت در سازمانها و انجمنهای کنترلی معتبر دنیا از امکانات یکپارچه سازی برخوردار می باشند ، EIB و BACnet می باشند .

استاندارد BaCnet ، خاص سیستمهای بزرگ یا تعداد نود کنترلی بالا می باشد که توانای بسیار زیادی در یکپارچه سازی داشته و اصولاً به عنوان راه حلی جامع در ساختمان مطرح می گردد . لذا در این مقاله به توضیح اندکی از آن برداشته می شود.

علت ایجاد استاندارد BaCnet ، تمایل فراوان مالکین ساختمان برای همسان سازی سیستم های ساختمان بود . همسان سازی یعنی قابلیت همه تجهیزات یکپارچه با سیستم های مختلف ساختمان و یا سیستم های کنترلی و اتوماسیون ساختمان صرفنظر از تولیدکنندگان آنها.

برای دستیابی به این هدف کمیته استانداردسازی انجمن تولیدکنندگان وسایل گرمایشی و سرمایشی آمریکا بررسی همه جانبه خود را برای وضع استاندارد جامعی که بتواند پاسخگوی این نیاز جامعه باشد به کار گرفت و در این راه با همه کمیته های استاندارد داخلی و خارجی ارتباطات گسترده ای را انجام داد .

بالاخره پس از ۹ سال بحث و تحقیق کمیته استاندارد سازی در سال ۱۹۹۵ BACnet را بر پایه آخرین دستاوردهای علم انتقال اطلاعات به صنعت عرضه کرد BACnet . در دسامبر همان سال به وسیله موسسه استاندارد آمریکا ، به عنوان استاندارد ملی اتوماسیون شناخته شد .

کمیته استاندارد سازی همواره برای توسعه و افزایش قابلیت های BACnet تلاش می کند و همواره در ارتباط با صنایع و شرکتهای بیشماری که خدمات اتوماسیون را برای صنایع و ساختمانها ارائه می کنند ، همکاری داشته باشد . از این روست که استاندارد BACnet به عنوان یک استاندارد باز همواره مورد استقبال مهندسان و طراحان قرار می گیرد.

 

BACnet

استفاده BACnet که با موشکافی و حساسیت ویژه ای طراحی گردید . به سرعت گسترش یافته و مورد استفاده قرار می گیرد و کاملاً مورد اعتماد مهندسان اتوماسیون می باشد . این استاندارد که گواهی های بین المللی زیادی مبنی بر کارایی فوق العاده و مورد انتظار مهندسان و طراحان را دارد و در سال ۲۰۰۳ موفق به اخذ گواهی نامه ۱۶۴۸۴-۵ ISO شده است .

BACnet به مدیران و مالکان این امکان را می دهد تا به همراه صرفه جویی در هزینه از محصولات کنترلی که در شرکتهای مختلف ساخته شده اند به صورت یکپارچه و منسجم استفاده کنند .

BACnet برای سیستم های کنترل یکپارچه و اتوماسیون ساختمان از قبیل روشنایی ، HVAC/R کنترل دسترس ، امنیت ، انتقال عمودی و … طراحی گردیده و بکار گرفته می شود .

با استفاده از BACnet مالکین ساختمان می توانند بهترین تکنولوژی و خدمات قابل ارائه از هر شرکتی را برای خود انتخاب کند بدون آنکه نگران باشند ، سیستم انتخابی با سیستم های قبلی سازگار است یا خیر . این امکان در حقیقت قابلیت تعویض کنترل کننده های مختلف را به مالک می دهد بدون آنکه نیازی به تعویض سیستم کنترلی باشد . قبل از طراحی این استاندارد ، تولیدکننده های وسایل کنترلی ، هر یک برای ارتباط وسایل خود با شبکه ساختمان ، از استاندارد ساخت خود استفاده می کردند . این استانداردها به هیچ وجه با یکدیگر سازوگار نبود و اگر مالک تصمیم به تعویض یک کنترل کننده می گرفت ، می بایست هزینه نصب سیستم کنترلی جدید را نیز می پرداخت و این به صرفه نبود .

همچنین BACnet امکان کنترل همه جانبه وسایل کنترلی ، از یک ایستگاه کنترل میسر می سازد و در ساختمانی که از این استاندارد استفاده شده است ، اپراتور نگران برقراری ارتباط بین وسایل کنترلی نصب شده در هر گوشه ای از ساختمان نیست .

 

بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان را می توان در پنج گروه تعریف کرد :

۱ ) شهرسازی و طراحی شهری

با طراحی مناسب بافت شهری ، تعیین نحوه استقرار مناسب ابنیه در زمین و نیز تهیه ضوابط ارتفاعی و حجمی مناسب ، می توان انطباق حجمی بناها را با شرایط اقلیمی تأمین نمود .

۲ ) طراحی معماری

طراحی معماری به لحاظ نورگیری ، ابعاد بازشوها ، جهت ساختمان ، استقرار فضاها با توجه به جهت تابش خورشید و سایر شرایط اقلیمی بخشی از اهداف بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان را تأمین می کند . این طراحی می تواند در ساخت و ساز سنتی یا صنعتی یکسان انجام گیرد .

۳ ) عناصر و اجزای ساختمان

از آنجایی که کنترل تأثیر شرایط محیطی بر فضاهای داخلی از طریق عناصر جداکننده این دو ، صورت می گیرد ، لذا نقش عناصر و اجرای ساختمانی جدا کننده شامل دیوارها، پنجره، در، سقف، کف و نحوه ترکیب و تلفیق آنها با یکدیگر تعیین کننده میزان مطلوب عبور حرارت و صدا می باشد . عناصر و اجزای ساختمانی مزبور باید دارای مشخصات فنی استاندارد بوده و اجرا و نصب آنها نیز تابع ضوابط اعلام شده از سوی تولید کنندگان باشد.

شاید نقش صنعتی سازی تولید ساختمان در این بخش بیشتر از سایر بخش ها دیده شود زیرا با قانونمند کردن رعایت ضوابط و استانداردهای معمولی در تولید و اجرای عناصر مزبور و ملزم نمودن طراحان و سازندگان در استفاده از مصالح دارای تاییدیه های لازم از مراجع ذیربط می توان به بخشی از اهداف صنعتی سازی ساختمان مبنی بر ارتقای کیفیت ساخت و بهینه سازی مصرف انرژی دست یافت. بدیهی است در صورت رعایت مدولاسیون در تولید این محصولات، امکان استفاده از آنها در روش های طراحی و تولید صنعتی ساختمان افزایش می یابد .

۴ ) سیستمهای تأسیساتی ( مکانیکال و الکتریکال )

امروزه با پیشرفت فناوری در همه عرصه ها، طراحی و ساخت سیستم های تأسیساتی ، مکانیکی و الکتریکی مورد استفاده در ساختمان سازی نیز با پیشرفت های قابل توجهی همراه بوده است . افزایش راندمان ماشین ها و سیستمهای تأسیساتی، کاهش مصرف انرژی را در مقایسه با سیستم های قدیمی تر به همراه داشته است . کاهش ابعاد، سهولت تعمیر و نگهداری از دیگر مشخصات استفاده از سیستم های پیشرفته امروزی است .

با هوشمندسازی ساختمان ها ، امکان کنترل بر مجموعه سیستم های تأسیساتی و بهره برداری تهیه از آنها با بودجه به تغییر شرایط جوی طی روز و سال ، امکان پذیر گشته است . از تمامی امکانات مزبور در حال حاضر در ساختمان های با اجرای سنتی و صنعتی می توان استفاده کرد . بدیهی است در یک سیستم ساخت صنعتی ، توقع و انتظار این است که از سیستم های پیشرفته و نوین تأسیساتی نیز استفاده گردد در حالی که هزینه  سرمایه گذاری اولیه زیاد این سیستمها می تواند منجر به افزایش قیمت تمام نشده ساختمان ها شود .

۵ ) اجرا

بدیهی است انجام نظارت و کنترل بر نحوه اجرای ساختمان ، ضامن تامین اهداف کمی و کیفی طراحان می باشد . در سیستم اجرایی صنعتی ساختمان ، کنترل اجرای ساختمان به نحو بسیار مطلوبتری انجام می گیرد و از این رو در صورت رعایت ۴ بند اولیه ذکر شده ، در سیستم صنعتی سازی ساختمان ، می توان تحقق اجرای مناسب را نیز انتظار داشت .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.