BIM در کشورهای توسعه یافته

BIM در کشورهای توسعه یافته

..وضعیت بهره­ گیری از BIM در جهان

BIM در کشورهای توسعه یافته، بدون شک مفهوم BIM از زمان معرفی آن در سال ۲۰۰۲ میلادی به خوبی جایگاه خود را در حوزه ­ی معماری، مهندسی و ساخت ­وساز (AEC) پیدا کرده است. در حال حاضر اکثر شرکت ­های بزرگ از BIM در تعداد زیادی از پروژه ­هایشان استفاده می­کنند؛ به ­طوری­که می توان گفت BIM بخشی از فرهنگ استاندارد در صنعت AEC شده است.

به سختی می ­توان تصور کرد که شخصی در این صنعت فعال بوده و در مورد BIM اطلاعی، هر چند جزئی، نداشته باشد ولی اکثر این افراد دید نسبتاٌ محدودی به BIM دارند؛ بدین معنی که از سازو­کار و روش استفاده از BIM در کشور خود خبر دارند اما از روند موجود در دیگر کشورها بی ­اطلاع هستند. این نوشتار سعی بر آن دارد که نکات کلیدی را در زمینه­ی توسعه­ ی استفاده از BIM در کشورهای مختلف جهان بیان کند. تا بدین طریق دید بهتر و جامع­ تری از وضعیت بهره­ گیری از BIM در جهان برای سایرین ایجاد شود.

همه ­ی ما می­دانیم که سرعت جهانی ­سازی به طور مرتب در حال افزایش است؛ لذا مطلع بودن از توسعه­ ی فناوری در دیگر نقاط جهان جهت آمادگی برای رویارویی با تأثیرات احتمالی آن برای ما مفید خواهد بود.

BIM در کشورهای توسعه یافته : سنگاپور

BCA (مرجع ساختمان و ساخت ­وساز) سازمانی است در سنگاپور که کار اصلی مدیریت و رهبری صنعت ساختمان را بر عهده دارد. سنگاپور یکی از اولین کشورهایی است که نقاط قوت در طراحی بر پایه­ ی مدل­سازی را حتی قبل از معرفی واژه ­ی BIM مد نظر قرار داد. در اوایل دهه­ ی ۱۹۹۰ میلادی، این کشور پروژه­ ای با نام CORENET تعریف کرده بود که در واقع سامانه ­ای برای کنترل خودکار قوانین و ضروریات در طرح ارائه شده برای یک بنا بود. البته باید ذکر شود که این سامانه ­ی کنترلی تنها برای بناهایی که به صورت یک مدل رایانه­ ای (و نه ترسیمات دو بعدی) ارائه می ­شدند، قابل استفاده بود. از ابتدار کار، این سامانه هنوز در مرحله ­ی آزمایشی قرار داشت و قرار بود قبل از انتشار عمومی، در چند پروژه به صورت آزمایشی مورد استفاده قرار بگیرد.

در سال­های اخیر، خبر زیادی از پروژه CORENET منتشر نشد و گمانه ­ها به سمت متوقف شدن این پروژه سوق پیدا کرد. به همین حین، BIM جایگاه مناسبی در صنعت ساختمان سنگاپور پیدا کرد به طوری که سازمان BCA نقشه­ ی راهی در مورد BIM برای گسترش قابل ­توجه استفاده از این مفهوم در صنعت ساختمان این کشور تا سال ۲۰۱۵ تهیه کرده است؛

نقشه­ ی راه  BIM

ولی این موضوع بدین معنا نیست که سازمان BCA استفاده از BIM را برای تمام پروژه­ های ساختمانی کشور سنگاپور اجباری کند. اقدامات این سازمان برای گسترش استفاده از BIM، شامل تهیه و توسعه ­ی قالب­ های مناسب جهت ارائه ­ی پروژه ­ها به وسیله ­ی مفهوم BIM می­باشد. تا روند انتقال از شیوه­ ی CAD به شیوه­ ی BIM در صنعت ساختمان تسهیل گردد.

قالب­ های مربوط به حوزه­ ی معماری و مهندسی سازه در سال ۲۰۱۰ میلادی و قالب مربوط به مهندسی تأسیسات مکانیکی و الکتریکی در آوریل سال ۲۰۱۱ میلادی تهیه و معرفی شدند. سازمان BCA با همکاری سازمان BuildingSMART Singapore در حال توسعه ­ی مجموعه ­ای از آبجکت ­های مربوط به ساختمان و طراحی و راهنماهایی برای پروژه­ ها است. همچنین این سازمان جهت تشویق استفاده­ کنندگان از BIM. اقدام به تعیین بودجه­ ی شش میلیون دلاری در ماه ژوئن ۲۰۱۰ جهت پوشش دادن هزینه­ های آموزش، مشاوره، تهیه ­ی نرم­ افزار و سخت­ افزار کرد.

بیم در سنگاپور

یکی از بخش­های مهم نقشه ­ی راه سازمان BCA، تشویق دانشگاه­های کشور سنگاپور به برگزاری دوره ­های معرفی و آموزش BIM و سازمان­دهی کارگاه­ ها و سمینارهای مرتبط با این مفهوم است. با وجود نام نبردن از پروژه­ ی CORENET در نقشه­ ی راه سازمان BCA، موضوع استفاده­ ی اجباری از BIM. در ارائه­ ی پروژه ­های ساختمانی، به عنوان یک سازوکار ترویج دهنده ی استفاده از BIM در این نقشه ­ی راه ذکر شده است. که از سال ۲۰۱۳ میلادی اجرا خواهد شد. سازمان BCA همچنین طی همکاری با نهادهای بخش عمومی کشور سنگاپور سعی بر مشخص کردن الزامات استفاده از مفهوم BIM در پروژه ­های جدید بخش عمومی دارد.

سازمان BCA

هر چند اقدامات سازمان BCA به عنوان نهادی که قابلیت­های BIM را شناسایی کرده و در جهت گسترش بهره­ گیری از آن در سطح کشور سنگاپور بر اساس یک نقشه­ ی راه – که راهبردهای این اقدام را مشخص می­کند. – گام برداشته است، قابل ستایش است اما جای تأسف دارد. که پیشرفت بیشتری در این زمینه – به خصوص با وجود معرفی زودهنگام پروژه ­ی مبتکرانه ­ی CORENET جهت کنترل خودکار پروژه ­های ساختمانی – صورت نگرفته ­است.

شاید اینکه فقط اشاراتی از پروژه CORENET در این نقشه راه وجود دارد. به این معناست که این پروژه تفکر بسیار پیشرو تری برای محصولاتشان داشته. و نمیتواند در کنار توسعه های اخیر تکنولوژی قرار گیرد.

اطلاعات بیشتری در مورد قالب ­ها، مجموعه ­ی آبجکت ­ها و یا راهنماهای پروژه ­ها – که سازمان BCA در جهت تهیه ­ی آنها اقدام کرده­ است – در دسترس نیست که این امر نشان ­دهنده­ ی کندی حرکت به سمت رواج استفاده از BIM – حتی در کشور کوچکی مانند سنگاپور – می­ باشد. همچنین مشخص نیست که این سازمان چه نوعی از فراورده­ های حاصل از BIM را مدنظر داشته است. با وجود نامعلوم بودن نرم ­افزارهای رایج در زمینه ­ی استفاده از BIM در کشور سنگاپور، قالب­ های ارائه ­ی موجود در یکی از ارائه­ های سازمان BCA بسیار شبیه به نرم ­افزار REVIT می­باشد.

BIM در کشورهای توسعه یافته : چین

کشور چین اقدامات خود را بر اساس مجموعه­ ای از برنامه ­های پنج ساله تنظیم کرده است. هر یک از این برنامه ­ها ابتکارات مهم و ضروری را جهت توسعه ­ی کشور در زمینه­ ی اجتماعی و اقتصادی در بازه­ ی زمانی مربوط به خود مشخص می­ کند. اولین برنامه مربوط به بازه ­ی زمانی بین سال­های ۱۹۵۳ تا ۱۹۵۷ میلادی است. یازدهمین برنامه بین سال­های ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۰ میلادی اجرا شد. با وجود اینکه برنامه ­ی دوازدهم کشور چین شامل ابتکارات متعددی جهت متعادل ­سازی اقتصاد این کشور، هدایت توسعه از مناطق شهری و ساحلی به سمت مناطق روستایی و جزایر، بهبود حفاظت از محیط ­زیست و تسریع اثربخشی اصلاحات سازمانی است.

بیم در چین

یکی از ابتکارات کلیدی مربوط به ساخت ­وساز در این برنامه موضوع ساختمان ­های انرژی ­کارا می­باشد. که در خدمت تحقق هدف والاتری تحت عنوان پایداری در معماری است. این مسأله برای کشور چین بسیار حائز اهمیت است؛ چراکه این کشور بزرگترین جمعیت جهان را دارد و اقتصاد آن نیز به سرعت در حال توسعه می­ باشد. و لذا تهدیدی جدی متوجه منابع محدود و پایان ­پذیر آن است.

با وجود یافت نشدن اطلاعات خاصی در مورد ذکر بهره­ گیری از BIM در برنامه ­ی پنج­ ساله ­ی اخیر کشور چین، برای شرکت ­های ساختمانی این کشور بسیار مشکل و حتی ناممکن خواهد بود. که بدون توسل به ارائه ­ی طرح خود به ­وسیله ­ی مدل­ های رایانه ­ای. جهت انجام دقیق تجزیه ­وتحلیل­ های مربوط به بحث انرژی در ساختمان، قادر به دست­یابی به میزان قابل­ قبول از انرژی ­کارایی در ساختمان مورد طراحی خود باشند.

با این وجود کشور چین با برخورد قاطعانه با بحث اسراف در زمینه­ ی انرژی و همچنین وضع حدنصاب ­هایی در زمینه­ ی انرژی برای ساختمان­ها، به طور غیر مستقیم صنعت ساختمان این کشور را به سمت استفاده از فناوری­ های پیشرفته در این صنعت نظیر BIM سوق می­دهد.

BIM در کشورهای توسعه یافته : انگلستان

برخلاف اکثر کشورها، دولت انگلستان استفاده از BIM را اجباری کرده است. در ماه مِی سال ۲۰۱۱ میلادی، دفتر کابینه ­ی انگلستان سندی در زمینه ­ی «راهبرد ساخت­ وساز دولت» منتشر کرد که بخشی از آن به طور کامل در مورد مفهوم BIM می­ باشد. و بیان می ­کند که دولت این کشور از سال ۲۰۱۶ میلادی در پروژه­ های ساختمانی خود ارائه ­ی پروژه را به صورت مدل سازی گروهی در مرحله سه بعدی BIM به عنوان یک حداقل خواهد شناخت.

این سند همچنین تصدیق می­کند. که نبود سامانه­ ها، استانداردها و پروتکل ­های سازگار و نیز تفاوت در نیازها و احتیاجات کارفرماها و طراحان مانع از به­ کارگیری گسترده­ ی BIM. – به عنوان یک فناوری در راستای تضمین این­ امر که تمام اعضای گروه در حین کار از داده­ های واحدی استفاده می­کنند – شده است. و لذا دولت بر روی توسعه ­ی استانداردهایی در این زمینه نیز تمرکز خواهد کرد تا امکان کار و همکاری گروهی از طریق BIM مهیا شود.

استانداردهای بیم

قانون دولت در مورد اجبار در استفاده از BIM توسط کمیته ­ای با نام AEC (UK) BIM Standard Committee پشتیبانی می ­شود. که تا تاریخ انتشار این مقاله، استانداردهایی را به شرح زیر تهیه و منتشر کرده است.

۱- AEC (UK) BIM Standard (in Nov 2009)

۲- AEC (UK) BIM Standard for Revit (in June 2010)

۳- AEC (UK) BIM Standard for Bentley Products (in Sep 2011)

این کمیته بر روی تهیه­ ی استانداردهای مشابه برای نرم ­افزارهای دیگری مانند ArchiCAD و Vectorworks نیز کار می­کند. و در کنار آن، امر به­ روزرسانی استانداردهای از قبل منتشر شده را نیز انجام می­دهد. هدف تمام این استانداردها فراهم کردن پروتکل ­ها و رویه­ های عملی برای شرکت­ های ساختمانی واقع در کشور انگلستان جهت انتقال روند طراحی از CAD به BIM می ­باشد.

این استانداردها شامل مواردی نظیر چگونگی نام­گذاری مدل­ها و آبجکت­ ها، نحوه­ی مدل­سازی اجزای منفرد، شیوه­ ی تبادل داده. با دیگر نرم­ افزارها و سازوکارها و موارد مشابه دیگر می­باشد. استانداردهایی که در رابطه با یک نرم­ افزار خاص تهیه و تنظیم می­شوند. در راستای یکپارچه سازی نحوه­ ی انتقال ایده ­های مختلف طراحیِ شکل گرفته بر اساس استانداردهای عمومیِ BIM به داخل آن نرم­ افزار می ­باشند تا تفسیر و توسعه­ ی آن ایده­ ها برای اشخاص ثالث نیز میسر باشد؛

نرم ­افزار REVIT

به عنوان مثال، لزوم استفاده از مفاهیمی مانند Worksets، Linked Models، Families و Parameters در نرم ­افزار REVIT از جمله­ ی این استانداردها هستند. افرادی که در کمیته ­ی مذکور متصدی تهیه ­ی این استانداردها هستند از میان اشخاص حرفه­ایِ مشغول در صنعت ساختمان می­باشند. که به صورت حرفه­ای از BIM در کار روزمره ­ی خود استفاده می­کنند. این امر موجب می­شود تا استانداردهای تهیه شده صرفاً نظری نبوده و قابلیت استفاده در عمل را داشته با­شند.

شرکت­های ساختمانی در کشور انگلستان به میزان زیادی در امر بهره­ گیری از BIM پیشرفته هستند. که این امر مدیون حضور تعداد زیادی از شرکت­های ساختمانی پیشرو در جهان نظیر Foster and Partners، Zaha Hadid Architects، BDP و ArupSport و نیز شعبه ­ی اروپایی  شرکت­هایی نظیر HOK، SOM و Gensler در این کشور می­باشد. که همه ­ی آنها شهرت زیادی در استفاده ­ی متبهرانه از به­ روزترین فناوری­ها در زمینه ­ی معماری، مهندسی و ساخت ­وساز دارند.

ساز و کارهای دولت انگلیس باعث میشود که شرکت های AEC با استفاده از BIMپیشرفت های بیشتری نسبت به سایر نقاط جهان داشته باشند.

 

BIM در کشورهای توسعه یافته : کشورهای شمال اروپا

کشورهای شمال اروپا شامل نروژ، دانمارک، سوئد و فنلاند مرکز فعالیت برخی از تولیدکنندگان و فروشندگان کلیدی در عرصه­ ی فناوری ساختمانی (AEC Technology). نظیر شرکت­های Tekla و Solibri هستند. علاوه بر این، کشورهای مذکور رده ­ی بالایی در به کارگیری نرم افزار ArchiCAD دارند. که تولید یک شرکت مجارستانی است. نتیجه ­ی این امور، تبدیل شدن این کشورها به اولین مناطقی بود که از شیوه ­ی طراحی مبتنی بر مدل­سازی استفاده کردند. و در پی آن، در مسیر تهیه­ ی استانداردهایی جهت بهره­ گیری مناسب از فناوری­ های ساختمانی قدم برداشتند که این اقدامات در وهله ­ی اول توسط سازمان IFC عملی شد.

زمستان­های طولانی و برفی در این کشورها اهمیت خاصی به لزوم استفاده از صنعت پیش ­ساختگی بخشید. استفاده از این صنعت با بهره­ گیری از فناوری مبتنی بر مدلِ BIM تا میزان زیادی تسهیل می­شود. نتیجه ­ی حاصل از تلفیق این نیاز و این قابلیت، توسعه­ ی زودهنگام BIM در کشورهای شمال اروپا می­باشد.

با وجود اینکه هیچ اجباری از سمت دولت به طور رسمی برای استفاده از BIM در کشورهای شمال اروپا ابلاغ نشده است، به نظر می ­رسد که این مفهوم در صنعت ساختمان رشد قابل توجهی در این کشورها داشته است. که دلیل آن را می­ توان نیاز شرکت­ های ساختمانی به یک فناوری پیشرفته ­تر از فایل ­های CAD مبتنی بر ترسیمات دوبعدی جهت طراحی و ساخت ساختمان­ های موردنیاز در این منطقه  دانست.

BIM در کشورهای توسعه یافته : ایالات متحده­ ی آمریکا

در ایالات متحده ­ی آمریکا، استفاده ­ی رسمی از BIM مربوط به اقدامات سازمان خدمات عمومی (GSA) می­باشد. این سازمان متولی ساخت و بهره­ برداری از تمام امکانات فدرالی این کشور است. و در سال ۲۰۰۳ میلادی از طریق دفتر معماری ارشدِ خدمات بناهای عمومی­ اش، برنامه ­ای ملی مرتبط با بعد سوم و چهارم BIM را بنا نهاد.

بدین ترتیب این سازمان نه تنها از BIM که از کاربرد فناوری ­های سه ­بعدی و چهاربعدی نیز جهت انتقال از فناوری ­های دوبعدی حمایت می­کند. سازمان GSA کاملاً بدین نکته واقف است. که ارائه ­های سه­ بعدی تنها بخشی از مفهوم و ایده ­ی BIM هستند. و همه­ ی مدل ­های سه ­بعدی (به عنوان مثال مدل­ های حاصل از نرم ­افزارهایی نظیر Form.Z، ۳DsMax و حتی SketchUp) قابل استفاده برای BIM نیستند.

ولی در هر حال این مدل­ها وسیله ­ی بهتری نسبت به ترسیمات دو بعدی برای انتقال ایده­ های طراحی در اختیار افراد قرار می­دهند. و لذا چنانچه نتوان از BIM برای انجام یک پروژه استفاده کرد بهتر است. حداقل از فناوری­ های مدل­ سازی سه­ بعدی بهره گرفت. فناوری چهاربعدی مربوط به آن دسته از مدل ­های سه ­بعدی است که بُعد زمان نیز به آنها اضافه شده است و بیشتر برای زمان ­بندی مراحل ساخت ­وساز مفید هستند.

بعد چهارم

یک مدل چهاربعدی می­تواند از هر نوع مدل سه­ بعدی (و نه لزوماً مدل­ های BIM) ساخته شود. به همین سبب سازمان GSA. رویکرد عملی ­تر و واقع­ بینانه ­تری را نسبت به پروژه­ های ساختمانی خود اتخاذ کرده است؛ بدین معنی که این سازمان درک کرده است. که قادر نخواهد بود تمام پروژه ­های ساختمانی خود را به شرکت­ هایی که در زمینه ­ی BIM. تخصص بالایی دارند، بسپارد و لذا  به تشویق برای استفاده از فناوری ­های سه­ بعدی و چهاربعدی به عنوان فناوری ­هایی پیشرفته­تر از فناوری دوبعدیِ مبتنی بر ترسیمات روی آورده است.

با وجود تمام موار ذکر شده، سازمان GSA از سال ۲۰۰۷ در تمام پروژه­ هایش استفاده از BIM. را جهت ارائه و اعتبارسنجی برنامه ­ی فضایی، قبل از ارائه­ ی نهایی ایده ­ی یک پروژه اجباری کرده است. این اقدام سبب شده است تا تیم­ های طراحی این سازمان قادر باشند. الزامات برنامه ­ی فضایی یک پروژه نظیر فضاهای موردنیاز، مساحت­ ها، میزان بازدهی و موارد دیگر. را با سرعت و دقت بیشتری نسبت به رویکردهای دوبعدی سنتی اعتبارسنجی کنند.

چگونگی تهیه ­ی مدل BIM

سازمان GSA جزئیات بیشتری در رابطه با چگونگی تهیه ­ی مدل BIM. جهت اعتبارسنجی برنامه ­ی فضایی پروژه ­هایش تهیه کرده و آن را در قالب یک راهنمای ویژه از طریق وب­سایت این سازمان در اختیار افراد قرار داده­ است. این راهنما یکی از چندین راهنمایی است که این سازمان برای جنبه ­های مختلف برنامه ­ی مدل سازی سه بعدی و چهار بعدی BIM. خود نظیر اسکن لیزری، کارایی انرژی، سیرکولاسیون و مدیریت امکانات تهیه کرده­ است.

در ایالات متحده­ ی آمریکا، سازمان GSA حضور فعالی در کنفرانس ­های مربوط به فناوری­های معماری، مهندسی و ساخت­ وساز نظیر AIA-TAP دارد. و پروژه­ های آن به طور مرتب نامزد دریافت جایزه ­ی سالانه­ ی AIA BIM می­شوند. بنابراین، حمایت قدرتمندانه ­ی این سازمان از فناوری BIM. در جهت نفوذ به تمامی صنعت ساختمان ایالات متحده­ی آمریکا و افزایش میزان استفاده ­ی این صنعت از فناوری­ های به­ روز می­باشد.

BIM In Advanced Countries
BIM در کشورهای توسعه یافته

نتیجه­ گیری

این مقاله اشاره ­ای به پیش­ قدمی ­های سازمان BuildingSmart (که قبلاً با نام اتحاد بین ­المللی برای همکاری یا IAI شناخته می ­شد). و تأثیرات قابل ­توجه آن در رواج جهانی استفاده از BIM نداشته است. درحالی­که همچنان تردیدهایی در مورد مثمرثمر واقع شدن IFC  (استانداردهای بازی که برای تبادل داده­ های ساختمانی مبتنی بر مدل بین نرم ­افزارهای ساختمانی تهیه شده بودند و همچنان نیز توسط سازمان BuildingSmart توسعه می­یابند) وجود دارد،

این واقعیت که این استانداردها وجود دارند و توسط بیشتر نرم ­افزارهای ساختمانی پشتیبانی می­شوند. مشوق خوبی برای فروشندگان فناوری­های ساختمانی بوده است تا نرم­ افزارهای مبتنی بر BIM خود را هرچه بیشتر توسعه دهند.

BIM در کشورهای توسعه یافته

اخیراً تعدادی از فروشندگان فناوری­های ساختمانی شامل شرکت­ های Graphisoft، Tekla، Nemetschek و Vectorworks. در اقدامی مشترک تصمیم به اجرای ابتکاری جدید با عنوان OpenBIM و تحت حمایت سازمان BuildingSmart گرفتند. که به نرم ­افزارهای آنها اجازه می­دهد تا به شکل یک­پارچه­ تری به تبادل داده با یکدیگر بپردازند. درحال­ حاضر این ابتکار بیشتر از اینکه در راستای توسعه ­ی فناوری باشد، جنبه ­ی بازاریابی برای این شرکت ­ها دارد.

به نظر می­رسد که تعداد زیادی از شرکت­ های ساختمانی در سراسر جهان در زمینه­ ی بهره ­گیری از BIM بسیار پیش­گام ­تر از حکومت­ های کشورشان هستند. همچنین به نظر می­رسد در بسیاری از مناطق جهان، BIM به صورت خودجوش و فارغ از اجبارنامه ­های رسمی حکومتی در حال گسترش است. با این وجود، این واقعیت که حکومت ­های موجود در کشورهای مختلف نیز در حال به رسمیت شناختن BIM. و تشویق به استفاده از آن در صنعت ساختمان هستند. بیان­گر این نکته است که BIM به­ طور انکارناپذیری در حال جایگزینی CAD به عنوان استانداردی بالفعل در صنعت ساختمان جهان است.

 


بیم را از کجا شروع کنیم؟

اگر هنوز با فناوری بیم آشنا نیستید و در حال بررسی امتیازات و عملکرد آن و سود اوری ناشی از پیاده سازی آن در پروژه های مرتبط هستید به شما پیشنهاد می کنیم اطلاعات خود را با شرکت در دوره آفلاین اصول و مبانی بیم کامل کنید. در این دوره که نیازی به حضور فیزیکی شما در کلاس درس و صرف زمان و طی مسیر نمی باشد در گوشی همراه یا کامپیوتر شخصی خود فیلمهای آموزشی بارگزاری شده و می توانید در هر زمان و مکانی به آن دسترسی داشته و حتی بارها آنرا بازبینی کنید.

کما اینکه تمام مباحث مرتبط با بیم در ۱۰ فصل به صورت کامل و جامع با کیفیت بالا در اختیار شما قرار میگیرد.

تغییرات شغلی و مسیر حرکت به سمت پیشرفت و کسب موفقیت را از اینجا شروع کنید. اصول و مبانی بیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.