امتیاز و مزایای BIM چیست؟

بررسی امتیاز BIM در جهان

قبل از بروز تحول عظیم روش BIM در صنعت ساختمان این مقوله تنها در مؤلفه‌ های معمولی خلاصه می‌شد؛ تا جایی که هر عضو از اعضای تیم پروژه باید وظایف خود را به‌صورت جداگانه و واحد انجام می‌ داد.

پس ‌از آن با به وجود آمدن پیچیدگی‌ ها در پروژه ‌ها، نیاز به بررسی قراردادهای مناقصه از روی طرح‌ها می‌ رسید؛ تا جایی که تنها سود و امتیاز پیمانکاران و سازندگان در اولویت پروژه قرار داشت.

اما امروزه قراردادها را باید بر مبنای طرح‌های پیشنهادی و با توجه به آن ‌ها عملیاتی کرد. دو مبحث فرهنگ و نقل و انتقالات اطلاعات ساختمانی بین اعضای این صنعت، باعث شد که بیشتر به کاهش هزینه‌ها و ضایعات در ساختمان فکر کنند. ضایعات ایجادشده به‌تنهایی در ایالات‌متحده در سال ۲۰۰۷ بالغ‌ بر ۵۰۰ میلیارد دلار محاسبه ‌شده است. پس اگر می‌خواهیم به وظایف خود در این رابطه به‌درستی عمل کنیم، باید این سؤال را از خودمان بپرسیم: «چرا خریداران باید در عوض خطاهای ما پول پرداخت کنند؟»

 

امتیاز BIM ساختن یک مدل دیجیتالی از پروژه، قبل از عملیاتی کردن آن است. این عملکرد به متصدیان این اجازه را می‌دهد که به ‌آسانی طراحی و آنالیز کنند. همچنین بتوانند اولویت‌بندی، تحقیق و تفحص در کل پروژه، در محیط پیرامون آن و تمام عوامل تأثیرگذار بر آن را قبل از شروع کار ساخت بررسی کرده و در رفع عیوب آن کوشا باشند. این عملکرد امروزه به واقعیت مهمی مبدل شده است. امروزه استفاده از نرم‌افزارهای BIM و اپلیکیشن ­های موبایل، در انتقال اطلاعات پروژه، باعث کاهش خطاهای ساخت‌وساز شده است و ما کمتر به نقطه‌ ای می‌رسیم که عملیاتی را غیرقابل اجرا یا غیرممکن بدانیم و یا اگر مشکلی هست با بهره‌گیری از تکنولوژی نتوانیم آن را حل کنیم.

حال ما به جایی رسیده‌ایم که از اهمیت استفاده از مدل دیجیتالی برای کاهش خطاها آگاه شده­ایم و می­دانیم که با عملیاتی کردن آن توسط اعضای تیم باعث بالا رفتن خلاقیت و نوآوری در روند مدل‌سازی و رفع خطاهای موجود در پروژه خواهیم شد. برای مثال مقاطعه ‌کارانی که توانایی ورود به فعالیت­های خرد پروژه را در همان مراحل اولیه کار داشته باشند، می‌توانند مهارت خود را با دسترسی به اطلاعات ارزشمندی که از پروژه دریافت می‌کنند، ارتقا ببخشند. این اطلاعات شامل زمان ورود و هدایت مصالح، تعداد کارگران ساختمانی، روش‌های استقرار عناصر و پیش­ ساخته ­هایی که از روی مدل شبیه‌سازی‌شده استخراج گشته است، می‌باشد.

همچنین، زمانی که مدیر ساخت یک پروژه بتواند در مراحل اولیه کار طراحی، همگام با معمارها داخل شود و با آن‌ها همکاری کند، می‌تواند با توجه به خواسته­ هایی که برای مشتریان نهایی پروژه مهم هستند، به طراحان مشاوره بدهد و آن‌ها را در امر طراحی، کمک‌های مؤثری نماید. همچنین اطلاعات لازم را برای آماده‌سازی مراحل ساخت پروژه از گروه­ های طراحی به دست آورد. جمع‌آوری اطلاعات باعث می‌شود که اعضای تیم طراحی و ساخت با یکدیگر به‌آسانی همکاری کرده تا به اهداف اصلی و موردنظر پروژه برسند؛ یعنی به جای تفکیک هر بخش و عدم دسترسی به اطلاعات هر دو بخش، برای تکمیل فرآیند ساخت، بتوانند از همکاری­ ها و هماهنگی ­های گروهی با روش‌های جدید امروزی و با بهره‌گیری از تکنولوژی­ های نو، استفاده کامل نمایند.

این همکاری­ها باعث سهولت در دسترسی و تمرکز اعضای تیم به کاری که انجام می­دهند، می‌شود و دقیقاً عملکرد و تأثیر و تسریع BIM را در این زمینه تبیین می­کند. همچنین جمع­ آوری اطلاعات به سمت و سویی با تمرکز بیشتر بر روی نیازهای فردی و گروهی اعضا، در چگونگی استفاده از مدل‌های کامل فراهم‌شده توسط بخش طراحی پیش می‌رود؛ تا به کمک آن کمتر به خطاهای موجود در پروژه برخورد کنیم.

BIM در حال تکامل تدریجی است. صنعت ساختمان نیز در حال مشاهده ­ی این تغییرات در روش‌های مدل­سازی سه‌بعدی و تصویر­سازی دقیق با بهره‌گیری از ابزارهای BIM است. کاری که مشکلات را حل کرده، اولویت­ها را تعیین می­کند، متره و برآورد را دقیق‌تر انجام می‌دهد و در برپا سازی و اجرایی کردن عناصر ساختمانی موفق ­تر است.

نویسنده: مونا اصغر زاده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.